Veelgestelde vragen


Hieronder hebben we de meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet (én beantwoord natuurlijk).
Staat je vraag er niet tussen? Bel ons op 31(0)6-83999653 of stuur ons direct een bericht op de contactpagina.

Je lichaam wordt blootgesteld aan een temperatuur van maximaal -140 ˚C. Het duurt maximaal 3 minuten, maar het effect is spectaculair. De kouprikkel activeert fysiologische processen in het lichaam. Virussen worden bestreden, de bloedcirculatie wordt gestimuleerd en het immuunsysteem en de stofwisseling krijgen een boost. Het gehele lichaam scant zichzelf op slecht functionerende onderdelen en herstelt zichzelf in razend tempo.

Als ondersteunende therapie is de behandeling effectief gebleken bij het verhelpen van (chronische) pijn, jeuk, ontstekingen en blessures. Whole Body Cryo werkt ook als een effectieve verjongingskuur. In het buitenland is het gebruik na een operatie heel gewoon. Het versnelt het herstel, bestrijdt de pijn en geneest, zonder de vaak nadelige bijwerkingen van veel medicijnen. Professionele atleten herstellen sneller en leveren betere prestaties als ze cryotherapie toepassen.

Cryotherapie is in 1978 in Japan ontwikkeld om reuma met stikstof te behandelen. Daarna hebben Europese onderzoekers de methode geperfectioneerd. Zo ontstond Whole Body Cryo (WBC): een methode om het gehele lichaam – inclusief het hoofd – bloot te stellen aan extreme kou. Inmiddels is cryotherapie breed geaccepteerd. Niet voor niets zijn er in landen als Duitsland en Frankrijk al ziektekostenverzekeraars die de behandeling vergoeden.

Cryotherapie wordt al meer dan 30 jaar veilig toegepast. Pas altijd wel de instructies toe bij het ondergaan van de therapie: betreed de cabine helemaal droog (geen natte sokken of kleding) en bedek gevoelige delen van het lichaam met handschoenen en sokken of sloffen welke  allen door ons worden voorzien. Zorg dat er geen metalen delen van kleding direct de huid raken. Draag geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen, armbandjes of enkelbandjes), hoewel moeilijk te verwijderen piercings eventueel bij uitzondering kunnen worden afgeplakt met tape. Hou ook de contra-indicaties goed in de gaten.

Cryotherapie is een tamelijk risicoloze behandeling. De bloeddruk kan wat hoger worden, maar dit is tijdelijk. Er zijn een aantal uitzonderingsgevallen waarin je geen gebruik kunt maken van de therapie. Beschermende kleding moet goed droog zijn, zoals sokken, handschoenen,ondergoed, zwemkleding en of sportkleding. Tevens dient de huid niet voorzien te zijn van lotion.  Zo voorkom je dat je huid bevriest (‘frostbite’).

 

Een temperatuur van -140 ˚C lijkt koud. Bedenk echter dat de lucht in de cabine extreem droog is. De gevoelstemperatuur is daardoor niet onaangenaam. Bovendien: het duurt maximaal 3 minuten, wat in de praktijk door bijna iedereen is op te brengen.

Het exacte aantal is afhankelijk van je klachten of doel. Standaard hanteren we de vuistregel dat je het beste kunt beginnen met meerdere behandelingen kort na elkaar. Als je je lichaam en geest een krachtige reset wil geven dan worden 10 tot 20 behandelingen kort na elkaar aangeraden. Bij voorkeur elke dag één (of twee) behandeling omdat het cumulatief werkt, maar elke losse behandeling heeft meestal merkbaar effect. Als onderhoud kan het prettig zijn om een paar sessies per week te doen. Hiermee stimuleer je het immuunsysteem om sterk te blijven. Als je bijvoorbeeld een reumapatiënt bent, dan wordt aangeraden om een aantal weken zoveel mogelijk behandelingen te doen (bijvoorbeeld 2 tot 3 weken elke dag). Daarna heb je meestal 9 tot 12 maanden minder pijnklachten.

Bij elke behandeling komen endorfine en serotonine vrij, de stoffen die ervoor zorgen dat we meer energie en een goed humeur hebben. Het is een gevoel dat wel dagenlang kan aanhouden.

Je kunt niet verkouden worden. In de extreme kou gaat je lichaamstemperatuur tijdelijk omhoog. Wel wordt je immuunsysteem gestimuleerd. Grote kans dat je de komende tijd merkt dat je veel minder vatbaar bent voor een verkoudheid: je weerstand is verbeterd.

Voel je je plotseling niet goed in de cabine? Of raak je in paniek? Op elk moment kun je de behandeling stoppen door de cabine te verlaten. De deuren zijn niet op slot: ze sluiten met magneetjes en je kunt er altijd uit wanneer je wilt.

Douchen voor de behandeling hoeft niet. Een droge huid is zelfs beter. Tijdens de behandeling blijft je lichaam droog. Ook erna hoef je niet onder de douche. Aankleden en je kunt direct weer door.

Er zijn situaties waarin je moet afzien van een WBC-sessie. De contra-indicatielijst ziet er als volgt uit:

– zwangerschap
– een matig of ernstig verhoogde bloeddruk (bloeddruk hoger dan 180/95 mmHg)
– een acuut hartinfarct of een hartinfarct in het verleden
– instabiele angina pectoris: hartkramp die optreedt zonder directe aanleiding en niet vanzelf overgaat (dreigend hartinfarct)
– hartritmestoornissen
– reversibele cerebrale vasoconstrictiesyndroom (RCVS)
– hart- en vaatziekten waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
– een pacemaker
– etalagebenen (ook wel perifeer vaatlijden of claudicatio intermittens genoemd)
– veneuze trombose: bloedstolsel in de aderen
– acute hersenbloeding of een hersenbloeding in het verleden
– epileptische aanvallen
– fenomeen van Raynaud
– koorts
– kanker
– longaandoeningen waarbij ziekteverschijnselen aanwezig zijn
– bloedingsstoornissen
– ernstige bloedarmoede
– claustrofobie (angst voor kleine of afgesloten ruimte)
– koudeallergie
– leeftijd jonger dan 18 jaar (dan is toestemming van de ouders nodig voor behandeling)
– acute nieraandoeningen en acute aandoeningen van de urinewegen

Cryotherapie kan reuma niet genezen. Het is wel heel goed als onderdeel van een totaalpakket om de pijn te bestrijden. Een kuur van 10 tot 20 behandelingen die kort op elkaar volgen heeft al een groot effect. Reumapatiënten merken dat de pijn veel minder is, ook maanden ná de behandelingen.

Je kunt meteen na een behandeling weer gaan trainen. Het is zelfs beter: 10 minuten jezelf licht inspannen direct na de behandeling bevordert je bloedsomloop. Daardoor heeft cryotherapie een langer effect.

De behandeling is het meest effectief wanneer zoveel mogelijk van je huid vrij is. Alleen de uitstekende delen van het lichaam vragen enige bescherming.

– Mannen: ondergoed, sokken (die krijg je van ons) en sloffen (die krijg je ook van ons).
– Vrouwen: ondergoed, sokken (die krijg je van ons) en sloffen (die krijg je ook van ons).

– Zorg dat geen metalen delen van je kleding direct de huid raken.
– Draag liever geen sieraden of piercings tijdens de behandeling (ringen, kettingen armbandjes of enkelbandjes; het kan over het algemeen wel maar indien mogelijk kunnen ze beter uit gedaan worden).
– Je krijgt van ons een paar handschoenen, sokken en sloffen.
– Douche niet voor de behandeling en zorg dat je helemaal droog bent voordat je de cabine instapt.
– Breng ook geen crèmes, lotions, parfum of oliën op de huid aan voor de behandeling.

Je hebt bij je: een identiteitsbewijs (paspoort of rijbewijs), een pinpas of contant geld. Van ons  krijg je sokken, sloffen en een badjas.

De eerste stap is het inchecken: we vragen je de lijst met contra-indicaties goed door te nemen. Kun je veilig de behandeling ondergaan? Dan meten we je bloeddruk. Geen belemmeringen? Dan is de incheck voltooid en ben je klaar voor de behandeling.

Mogen we je vragen dit héél goed door te lezen?


Aan de hand van je bloeddruk, je gelaatsuitdrukking en de vragenlijst die je hebt ingevuld bekijken we grondig of je de WBC-sessie kunt ondergaan. Twijfel je toch? Raadpleeg dan eerst je arts voordat je voor een cryobehandeling kiest.

Heb je tijdens de sessie pijn of heb je ergens anders last van? Stop dan meteen met de behandeling. Je kunt op elk moment de WBC-cabine verlaten. De deuren van de cabine sluiten met magneetjes. Die kun je zelf eenvoudig openen. Voor alle veiligheid kijkt er altijd een operator mee. Je hebt dus altijd oogcontact en bovendien vraagt de operator elke 30 seconden of alles in orde is.

Je begrijpt dat we geen verantwoordelijkheid kunnen dragen voor de gevolgen, als je niet (goed) op de hoogte bent van je gezondheid. Of als je eigenlijk geen behandeling kunt ondergaan, omdat je tot de uitzonderingsgevallen behoort (zie de lijst met contra-indicaties). Ook zijn we niet verantwoordelijk als je hebt nagelaten om je arts te raadplegen voorafgaand aan een sessie en indien de operator niet goed geïnformeerd is over relevante informatie die nodig is voor het juist bedienen van de Cryocabine.

– Let goed op de operator die de sessie afneemt. Volg zijn of haar aanwijzingen altijd op.
– De operator geeft via iedere 30 seconden aan hoeveel tijd er verstreken is.
– Ook informeert de operator of alles nog OK is. Steek even je duim omhoog als dit zo is.
– Voel je je op enig moment toch niet 100%?

– Geeft de operator aan dat de tijd om is? Hij of zei opent de deur een klein beetje en geeft uw badjas aan.
– Trek uw badjas aan en stap voorzicht uit de cabine
– Het is normaal dat de huid rood is net na de behandeling. Het is ook normaal om tintelingen te voelen door het hele lichaam.
– Je kunt na afloop van de sessie plaatsnemen in de lounge. Als je wilt, mag je ook meteen terug naar de kleedkamer om je aan te kleden.

Meteen na de behandeling voel je je goed. Het is net of je meer energie hebt. En dat klopt: door de sessie komen endorfine en serotonine vrij, stoffen die daarvoor zorgen. Het kan zijn dat je ook al merkt dat je last hebt van minder (spier)pijn. Dat verschilt van persoon tot persoon: het heeft ook te maken met je lichamelijke conditie. Ook merk je dat je flexibeler bent. Kom je voor een beter uiterlijk? Hou er dan rekening dat er een paar sessies nodig zijn voor het strak trekken van je huid, gewichtsverlies en vermindering van cellulitis.

Voor één sessie betaal je € 40,-